În perioada dintre vizita dnei Angela Merkel în Republica Moldova și sărbătoarea „Limba Noastră” au avut loc cîteva evenimente mai mult sau mai puțin importante, dar care lasă în urmă niște semne de întrebare. Să le luăm în ordinea cronologică:

Flash-mob
Cîțiva reprezentanti ai mișcării  „Acțiunea 2012” au organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei, prin care au condamnat semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Frumos. Dar pactul dat are doi semnatari. Unul este rus, iar altul este neamț.
Întrebare:

 1. Unde-i protestul din fața Ambasadei Germaniei?
 2. De ce nimeni din presa proguvernamentală nu a pus această întrebare?

Recesiune
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Draguțan, a declarat public că Moldova ar putea intra anul acesta în recesiune.
Întrebare:

 1. Îi convine lui Vlad Filat această declarație, pentru a le refuza alocările financiare și pentru a le astupa gurile celor care au de primit niște bani de la bugetul RM?
 2. De ce „recensiune,” dle Lazăr?

Premiul Național 2012
La 26 august 2012, premierul Vlad Filat a înmînat 10 premii a cîte 100,000 lei persoanelor selectate de o comisie-juriu, prezidată tot de către primul ministru.

…Nouă Meșteri mari,
Calfe și zidari,
și Manole zece,
care și-i întrece…

Zece câştigători ai Premiului Naţional 2012: Constantin SPÎNU, Doctor habilitat în medicină; Anatol CIOBANU, Doctor habilitat în filologie; Valeriu PASAT, Doctor habilitat în istorie; Andrei STRÎMBEANU, poet; Constantin TĂNASE, publicist; Iurie PLATON, pictor, ceramist şi sculptor; Vladimir CURBET, director general şi coregraf-şef al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”; Alexandru GRECU, director artistic al Teatrului Satiricus „I. L. Caragiale”; Vasile BABUC, Doctor habilitat în agricultură, Nicolae JURAVSCHI, Preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.
Întrebare:

 1. În afară de Grecu și Juravschi cine mai e membru PLDM?
 2. În afară de Strîmbeanu și Tănase cine mai e pentru dispariția Statului Republica Moldova?
 3. În afară de Pasat și Ciobanu cine mai crede că jurizarea n-a fost obiectivă și corectă?

Ziua independenței
De 21 de ani Moldovenii își serbează pe data de 27 august ziua independenței lor. Moldova este un stat cu toate actele în regulă, membru ONU, CoE și face parte din alte cîteva zeci de convenții internaționale.
Întrebare:

 1. De ce în acest an îndependența RM a fost redată de către presa moldovenească, în special de Compania TRM, publică, plătită din banii moldovenilor, ca o zi a unirii cu România?
 2. De ce nici premierul RM, nici președintele RM nu au reacționat cumva la aceste apucături antistatale ale TRM?

Nunta Elenei Băsescu

Fiica cea mică a președintelui României, Elena Băsescu, se mărită. Marele eveniment va avea loc sâmbătă, 1 septembrie, la Palatul Snagov din România. Potrivit unor informații neoficiale, la evenimentul din acest weekend sunt invitați și oficiali moldoveni. Printre ei se numără primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă și premierul Vlad Filat.
Întrebare:

 1. Pentru această apariție publică a proaspătului cuplu a divorțat Vlad de Sanda?
 2. Pentru acest eveniment a fost aprobată legea antidiscriminare?
 3. De ce portalul Unimedia a șters această știre?
Anunțuri