Nici nu e nevoie de teatru. Avem spectacole politice din domeniul absurdului pe săturate. Ce coincidențe frumoase între ce a scris Alfred Jarry în secolul 19 și ce se petrece azi în politica Moldovenească. Ca să vezi și acolo era unul Mihail Federovici și la noi un Mihail Fiodorovici. Acolo un Tiran laș, ticălos, mîrșav și cu toate cele ce îl caracterizează pe un dictator și la noi un Filat tot laș, fricos, dar pofticios de putere. Și la ei magistrați corupți și la noi magistrați la CC cu Lexus de 80 mii de euro. Apropo, Alexandru Tănase este unul din candidații PL-ului la președinție! La ei slugoi și lingăi și la noi deputați alde Ioniță care fură din bugetul statului 6 mln lei. La ei se declară războaie Rusiei și la noi rușii se declară ocupanți. La ei apare un rus ca reprezentant al Țarului și la noi un fel de rus, care după ce a lucrat în CC al PCUS, a ajuns Ambasador al RM în SUA. ”Cacart,” cum ar fi spus Domnu Ubu, nu ambasador! Să declare porcării în Senatul American și să rămînă Ambasador în continuare… doar Igor Munteanu cu obrazul lui de tureatcă poate. Mai mult, nici Filat nu-l va mustra, de parcă Filat ar fi responsabil de politica exernă și nu Lupu. Leancă le va face ”instrucțiuni” de comportament diplomatic ca să nu ne trezim cu un război declarat de un oarecare Igoraș. Tot el e și candidat la postul de președinte din partea PL! Daaa!!! Cacart? Absurdul veritabil, nu? Dar hai să vă convingeți și singuri… ”Ubu Rege” se cheamă opera lui Jarry.

PERSONAJELE:
MIHAIL FEDEROVICI.
NOBILI.
MAGISTRAŢI.
[UMBRELE STRĂMOȘILOR].
CONSILIERI.
FINANCIARI.
SLUGOI DE LA PHYNANSE.
ŢĂRANI.
TOATĂ ARMATA RUSĂ.
TOATĂ ARMATA POLONEZĂ.
DOM’ UBU.
MADAM UBU.
CĂPITANUL BORDURĂ.
REGELE VENCESLAV.
REGINA ROZAMUNDA.
BOLESLAV.
LADISLAV.
BLEGOSLAV GENERALUL LASCY. STANISLAV LECZINSKI. IAN SOBIESKI. NICOLAI RENSKY. ŢARUL ALEXEI.
PULPANĂ, PAJURĂ, TEPELUSI.
VIPUSCĂ.
CONJURAŢI ȘI SOLDAŢI.
POPOR.

Un spectacol bun a fost cel al lui Silviu Purcarete. În acel spectacol din 1990, era un refren: ”Învîrte-n cur șurubu, Trăiască Domnu Ubu!” Important era că oricît de sîngeros ar fi fost Ubu și cîte capete ar fi retezat, poporul îi striga Vivat Domnu Ubu! La fel e și cu Ghimpu, Filat și Lupu. Oricît de mult ne-ar gîtui ăștia cu prețurile mari, cu salariile și pensiile mici, cu dictatură și uzurpare a puterii, cu mafie și banditism, cu copii uciși, cu polițiști bătuți în centrul Capitalei, cu ministrul finanțelor plîngîndu-se pe salariul ministerial (ministru responsabil de mărire a salariilor… cicăVeaceslav Negruţă ne-a povestit că în 2011 a trebuit să-şi vîndă garajul “pentru că din salariul de ministru, chiar dacă lucrează şi soţia, nu e uşor să întreţii o familie.”). Cu multimilionari din lacrimile celor flămînzi… Și oricît ar strînge ei șurubu, se găsesc clienți ce urlă Vivat Ubu! Dacă se vor menține la putere, înseamnă noi toți merităm să ne învîrte ăștia-n cur șurubu pînă ne va ieși prin creieri, de proști ce sîntem și îi răbdăm. Că ne–au UBU-it destul!

Lui Lupu, Ghimpu și Filat șurubu-n cur și nu Vivat!

…Dupa ultima replică, dom’ Ubu continuă cu fraza urmatoare: “și-acuma, deoarece ați ascultat frumos și-ați stat cuminți, o să vă cîntăm Cîntecul descreierisirii.” Asta face Eugen Doga și devine al treilea candidat al PL-ului la postul de presedinte al RM. Chiar aș vrea să fie ales Doga, ca să i se dea și lui o pensie de Moldovan, că cea de la ruși nu-i ajunge. În palatul prezidențial ar suna melodiile rusești ale maestrului pentru urechea sensibilă a lui Ghimpu.

Anunțuri