Chiar dacă se va ajunge la definirea unui candidat la președinție și chiar dacă va fi ales șeful statului, Republica Moldova va fi guvernată de o altă coaliție. AIE își dă duhul. Crapă betonul cu toți așii din mîneca lui Ghimpu. Mai are de trăit vreo trei-patru săptămîni. Către începutul lui 2012 vom avea o nouă alianță. Posibil AIE-3. Odată cu plecarea celor „3D” (Dodon cu cele două „Doamne”) din fracțiunea parlamentară a PCRM, au devenit posibile unele scenarii politice pe care Vlad Filat le va lua în calcul atunci cînd PLDM-ul va intra în cabina de vot la alegerea președintelui. Să admitem că lucrurile sînt așa cum le descrie Dodon, și PRCM-ul nu mai aparține lui Voronin. În asemenea situație, alte persoane (în afară de Tcaciuk), anonime dar foarte influente, conduc din umbră acest partid. Și cum a demonstrat-o chiar Štefan Füle, „păpușarii” se află la Bruxelles. Aceste persoane, în frunte cu Štefan Füle, l-au împins din spate pe Dodon cu cele două „D”-uri, să aleagă o candidatură X sau Z, doar pentru deblocarea situației politice și depășirea crizei.

Scenariul 1: (realizat de Füle și cei de stînga, fără Filat) se alege inițial președintele de către AIE + Godea + 3D, după care PD-ul cu PCRM-ul îl demit pe Filat, iar Prim Ministru devine Vlad Plahotniuc. E posibil un asemenea scenariu? E posibil. În cazul realizării acestui scenariu, Vlad Filat cu Mihai Ghimpu pleacă pe trei ani în opoziție.

Scenariul 2: (realizat de Filat, fără Füle) inițial, aceeași schemă – se alege președintele de către AIE + Godea + 3D – doar că de data asta Filat îi debarchează pe Ghimpu, Lupu & Co. din corabia guvernării și, luîndu-i doar pe Dodon cu Greceanîi plus alți 2-3 de la PCRM, s-ar putea ca Filat să guverneze de unul singur. Asta s-ar produce fără alianță politică, ci doar cu sprijinul politic al Comuniștilor pe anumite segmente (poate funcția de speaker să treacă la Voronin). Este scenariul văzut de Ghimpu, pentru care socialistul Štefan Füle este egal cu necomunista Zinaida Greceanîi.

Într-un fel sau altul, lui Ghimpu nu-i rămîne altceva decît să nu voteze pe nimeni. El, în scenariile date, ajunge direct în opoziție. Nu mai bine în alegeri anticipate? Dar nici Filat nu e sigur că i s-ar realiza calculele. Nici Plahotniuc (în cazul in care un alt acord de guvernare, cu partajarea tuturor funcțiilor, nu a fost deja semnat). Dodon cu cele două „Doamne,” nu poate fi comparat cu persoane de tipul lui Štefan Füle, dar nici cu cei care sînt autorii scenariilor descrise mai sus, indiferent care le-ar fi deznodămîntul. Deaceea, 3D de fapt nici nu contează în rezultatul ecuației date. În ambele scenarii, doar Ghimpu este pus la zid. Cu mînuțele PL-ului extremist, ridicate sus, Țara va fi guvernată de către socialiști și democrați. Sau, mai precis, de oameni sănătoși la cap. Da’ Ghimpu? Gata Ghimpu, Tiu-Tiu, „Cherchez la Femme,” cum spun polecii.

Scenariul #2 l-am auzit de la un analist politic. El îl spune în șoaptă. I l-a descris lui Vlad Filat, i l-a șoptit la ureche lui Ghimpu. Deaceea, acest analist de la Fabrika insistă pe alegeri anticipate… Știe el ce știe. Dacă e așa, atunci e sigur că Voronin nu știe nimic despre asta. Voronin e prea serios ca să se joace cu asemenea scenarii.

Anunțuri