Filat cu Ghimpu

PublikaTV devine din ce în ce mai grețoasă. Una din două: ori că li s-a schimbat patronul, iar odată cu el și politica edi(cta)torială, ori alde Vsevolod Ciornei au uitat de osanalele cîntate pe vremuri comuniștilor. Mai degrabă pînzele de pe ochișorii lui Ciornei și ai lui Boțan sînt acum cumpărate din magazinele de stofe scumpe, plătite serios de Kirill & Mafia. Nu întîmplător a apărut alături de camapania “EU sînt Moldova”, o emisiune – “Mafia”. Cu alte cuvinte, “PublikaTV” vrea să ne informeze că acest post susține Mafiotizarea Moldovei, iar campania lor s-ar numi mai bine “EU SÎNT MAFIA”. Dacă nu o fi așa, să vedem dacă se va reacționa cumva la materialele publicate recent în ziarele de opoziție de la Chișinău. Anume în acest sens, mi s-a părut curios articolul de analiză a lui Mihai Conțiu „Reforma formei jafului naţional”, din Moldova Suverană. Reproduc partea finală a acestuia:

“Statul mafiot. Cine, pînă la urmă, va fi „Naşul”?Cum să credem în intenţiile reformatoare ale lui Filat după ce a declarat că, după o rundă de consultări cu societatea civilă, oamenii de afaceri „sînt îndemnaţi să meargă la Procuratură ca să-şi rezolve problemele cu legea”, după ce le-a cerut colegilor de alianţă depolitizarea instituţiilor de drept, care „sînt încă parte a unui sistem vicios şi corupt”, iar el nu l-a demis în regim de urgenţă pe procurorul general Valeriu Zubco? Zubco a fost învestit în funcţie în octombrie 2009. Postul, potrivit presei, i-ar fi revenit iniţial Alianţei Moldova Noastră. Fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu a declarat că funcţia ar fi fost apoi vîndută de liderii AMN pentru 2 milioane de euro milionarului democrat Vladimir Plahotniuc. Oare nimănui nu-i dau de gîndit aceste periculoase suspiciuni, suficiente cît Zubco să-şi fi dat singur demisia, iar în caz contrar să fi fost destituit de Filat? Despre ce valori europene mai avem curajul ca să vorbim fără riscul de a ne face de rîs ca naţiune, ca stat mafiot?

Dincolo de presupusele jocuri politice, conflicte sau provocări, observăm că nimeni nu a luat în serios şi se păstrează o tăcere suspectă, periculoasă faţă de cîteva afirmaţii grave făcute de către Viorel Chetraru, directorul CCCEC, controlat direct, zice-se, de Plahotniuc, numit în funcţie oricum de PDM. Acesta a declarat: „Eu nu sînt independent, eu depind la moment de actuala guvernare, de cei care m-au numit în funcţie (PDM; n. red.). Funcţiile au fost repartizate între partidele politice. La începutul mandatului meu, au fost situaţii cînd vice-directorii instituţiei numiţi de diferite partide concurau care este mai influent, încercau să întoarcă datoria celor care i-au înaintat în funcţii, prin îndeplinirea unor indicaţii de la partid sau prin raportarea unor informaţii compromiţătoare la adresa unor reprezentanţi ai elitei politice.” Tot el a mai recunoscut că s-a confruntat cu cazuri în care ofiţerii, înainte de a se ocupa de un caz, se interesau cine este persoana vizată, ce opţiune politică are şi dacă nu cumva o să suporte consecinţele în carieră din cauza celui anchetat. „Ca să mă protejez, convorbirile mele telefonice, atît la telefonul de serviciu, cît şi la cel mobil, se înregistrează şi aşa procedează majoritatea persoanelor din conducerea MAI, Procuraturii Generale”, a declarat Chetraru. Potrivit lui, există suficiente pîrghii de influenţă din partea partidelor politice. „Nu este vorba de presiuni directe, este vorba de o influenţă foarte subtilă, care se face, de regulă, nu la nivel de director de instituţie, ci la nivel de colaboratori, de la care se încearcă obţinerea unor informaţii”, a spus atunci Chetraru. „CCCEC a trecut prin 6 reforme. Despre ce fel de independenţă poate fi vorba dacă eu sînt al cincilea director timp de nouă ani? După ce am fost numit în funcţie, nu am făcut remanieri de cadre.” „Pe un ofiţer CCCEC nu trebuie să-l intereseze ce partid este acum la guvernare”, a declarat acesta. Chetraru a spus şi de ce este dificil să demonstrezi coruptibilitatea unor judecători „Judecătorii au imunitate. Pentru a începe investigarea este nevoie de permisul Consiliului Superior al Magistraturii, membrii căruia sînt colegi de facultate, prieteni cu judecătorii vizaţi Anul trecut am avut două cazuri cînd acţiunile colaboratorilor CCCEC au fost compromise, pentru că unii judecători din CSM îşi preîntîmpinau colegii”, afirmă acesta. Reţineţi că aceste declaraţii au fost făcute la un post public de televiziune, la Publika Tv, iar în studio se afla şi „analistul politic şi moralistul” Igor Boţan!

Aşadar, vedeţi că avem de-a face cu un stat mafiot în toată regula? În orice ţară democratică din lumea aceasta, astfel de dezvăluiri nu doar că atrăgeau după sine destituiri în lanţ, ci provocau alegeri anticipate. În cazul dat e vorba de un stat corupt, nu doar de nişte politicieni izolaţi. E vorba de un Guvern corupt şi de un Parlament al cărei majoritate simplă e coruptă, majoritate care adoptă legi după bunul ei plac şi în interesele fiecărui grup oligarhico-mafiot care o constituie. Vedeţi de ce UE nu mai dă nici o şansă de integrare R. Moldova? Problema e alta: la nivelul UE se văd toate aceste abuzuri şi ţara e sancţionată ca atare, dar de ce, totuşi, Occidentul mai susţine această Guvernare în mod tacit, de ce acceptă ceea ce în ţările UE nu este admisibil nici ca intenţie declarativă, darămite transpunerea în practică a unor metode mafiote de guvernare şi de elaborare a legilor? Care democraţie? Aici sîntem în R. Moldova şi punctum! Şi aici vom rămîne!”

Ce poate fi curios aici, dlor Boțan și Ciornei? Adevărul despre lașitatea lui Filat! Nu poate face Filat nimic cu cele 31 de voturi ale lui, veți trîmbița voi! Ba nu vrea! Să pună la vot demisia tutor celor enumerați în articolul lui Conțiu, să vedem, se vor găsi sau nu se vor găsi și alte voturi în Parlament?! Nu Campania “EU SÎNT MAFIA” este actuală, ci ”CUM SĂ STÎRPIM MAFIA?”! Iată ce ar trebui pus în discuție, dlor țărani (vorba lui Viorel Mihail). Și vă asigurăm că adresarea către popor anume acest capitol trebuia să-l conțină: “Pînă nu demult, mafia se afla la conducerea țării și a parlamentului, însă datorită voinței politice a PLDM-ului și a mea personală, mafia a fost alungantă și reforma justiției are loc în Moldova…” Asta da, adresare către popor, dlor Boțan și Cernei (Filat), da’ nu bîiguieli și declarații de-ale lui Mocanu. Mocanu are dreptul să facă declarații, Filat nu poate doar constata! Filat este complice, este total responsabil de activitatea mafiei, atîta timp cît este cu ei! Sau poate n-am dreptate, dle Boțan, mai ai ceva de spus, dle Ciornei?

Reclame