Ion Plesca la Curtea de Apel

Ion Pleșca este numit Președintele Curții de Apel Chișinău. Lupul stăpîn la oi, sau hoțul paznic pe închisoare.

Voi reproduce doar un mic fragment dintr-un articol mai vechi semnat de ex-președintele PPCD, Iurie Roșca, publicat în 2008:

„…Gurile rele spun că în timpul aflării în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Botanica, Ion Pleşca a reuşit să creeze o întreagă reţea de tip mafiot cu implicarea ofiţerilor din comisariatul de sector, dar şi a unor elemente criminale. Se mai zice că respectiva grupare avea relaţii strânse cu oamenii de afaceri de la Botanica, aceştia fiind constrânşi să facă „donaţii” pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea. Sistemul funcţiona fără greş, oamenii legii mai închizând ochii la abaterile oamenilor de afaceri. Dar la un moment dat s-a produs un caz care a scurtcircuitat reţeaua respectivă. Familia oamenilor de afaceri Ion Manole şi Serafima Botezat au refuzat „să coopereze” cu grupul respectiv. Motiv pentru care s-a hotărât „pedepsirea” lor. A fost legată o grenadă de maşina lui Ion Manole, în care urma să se afle şi soţia acestuia. Oamenii au supravieţuit ca prin minune. Până la urmă, maltratările şi persecuţiile acestora au ajuns în atenţia organelor de justiţie. Şi aici au început jocurile şi tergiversările. Unul dintre principalii acuzaţi, fostul vicecomisar de la Botanica, Veaceslav Murzacov, ajunge în stare de arest deoarece victimele riscă să fie agresate şi intimidate. Sunt puse în funcţiune toate relaţiile reţelei respective cu penitenciarele, procuratura, judecătoriile şi poliţia. În urma unor amânări repetate, arestatul Murzacov nu ajunge în instanţă timp, de luni de zile, fapt ce dă pretext avocaţilor să ceară judecarea lui în stare de libertate. Între timp deputatul Ion Pleşca se agită rău de tot, dând târcoale Procuraturii şi direcţionând petiţii în diverse instituţii, pentru a-şi scoate prietenul de la răcoare, care îi e şi cumătru. Până la urmă, Veaceslav Murzacov este condamnat la 15 ani privaţiune de libertate, iar Vladimir Aga şi Timofei Şutac la câte 12 ani. De altfel, deloc întâmplător în calitate de avocat al ultimului apare nimeni altul decât soţia lui Ion Pleşca, Tatiana. Articolele din Codul Penal în redacţia veche, invocate la condamnarea acestora, sunt: 15 „Răspunderea pentru pregătirea de infracţiune”, 88 „Omor premeditat săvârşit cu circumstanţe agravante” (alineat 1 – săvârşit în interes acaparator), 125 „Dobândirea prin şantaj a avutului proprietarului”, 185 „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”. Aşadar, spune cu cine prieteneşti ca să-ţi spun cine eşti.

Grupul respectiv nu a renunţat nici până azi la intenţia să îşi ia revanşa. Speranţa lor, ca şi a atâtor altor capi ai lumii interlope ajunşi la răcoare în ultimii ani, este că în 2009 se va schimba puterea politică, la putere va veni Urechean şi ai lui şi atunci aceştia vor fi din nou la libertate şi se vor putea răzbuna pe toţi cei care i-au băgat la puşcărie. Această istorie sinistră are un detaliu consumat recent, care merită să fie reţinut. Grupul respectiv de infractori a fost judecat în instanţa din sectorul Buiucani al capitalei, al cărei preşedinte este Iurie Bejenaru. Acest judecător a avut o atribuţie directă la condamnarea celor trei şi nu a făcut altceva decât să îşi onoreze obligaţiile profesionale. Însă iată că nu demult printre propunerile venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii în Comisia Juridică, pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, al cărei membru este şi Ion Pleşca, a fost şi cea de avansare a judecătorului Iurie Bejenaru la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. Dar cel care s-a opus şi a făcut tot posibilul ca respectiva propunere să fie blocată a fost nimeni altul decât Ion Pleşca. Nu îl cunosc personal pe acest judecător, dar dacă ne pretindem democraţi şi recunoaştem principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al independenţei justiţiei, nu putem să nu ne întrebăm de ce un fost judecător ca Ion Pleşca uită de principiile respective”.

Acum, dacă e să fie adevărat 50% din cele descrise mai sus, nevorbind de alte scandaluri cum ar fi cel cu asasinarea lui Roșca, falsificarea alegerilor lui Urechean, ș.a., Consiliul Superior al Magistraturii nu ar fi trebuit să numească o persoană atît de controversată și mediatizată negativ. Mai ales că prietenul său, Serafim Urechean este Președintele Curții de Conturi și ar trebui să-i facă periodic cîte un audit financiar.

În general ar trebui de interzis foștilor deputați ocuparea diferitor funcții publice care prin obligațiune cer echidistanță și obiectivitate. Ce fel de echidistanță îi pot oferi Serafim Urechean și Ion Pleșca lui Iurie Roșca, spre exemplu, sau PPCD-ului? Lui Gurbulea, Zubic, sau PCRM-ului? Se presupune că un președinte al CC și altul al Curții de Apel Chișinău (CAC?) ar trebui să lucreze în folosul întregii populații, nu doar cel al mafioților (AIE). Să ne imaginăm că, printr-o minune, ajunge dosarul fraudelor parlamentare de $500,000 (așa-zisa „lege a cazinourilor”) la Curtea de Apel Chișinău. Pe acest dosar figurează Veaceslav Untilă, Veceaslav Ioniță, Mihai Ghimpu și Serafim Urechean. Președintele CAC, Ion Pleșca, repartizează acest dosar spre examinare judecătorului… Ion Pleșca. Ghiciți din trei ori care va fi deznodămîntul acestui dosar și cîți ani vor sta cei patru Apostoli la Pruncu? Вот вам и реформа Молдавской Юстиции. Ion Pleșca – apărător al Justiției oarbe! Смеяться нельзя.

Curioasă este poziția lui Filat în această schemă. Dacă Pleșca nu mai este membru AMN, ci membru PLDM după fuziune, noi, prostimea, să înțelegem că Pleșca e curat ca lacrima, și că nu e legat nici cu mafia contrabandiștilor, nici cu cea a drogurilor, nici cu lumea interlopă? Nu-i Frumos, Vlăduț! Dacă acest individ venea din PDM, indiferent cum îl chema, așa-i că făceai un mare tărăboi?

Și ultima. Ion Muruianu este concepție imaculată în comparație cu Ion Pleșca. Ține minte, Vlad!

Reclame