Lupu - Buliga; Filat - Bodiu

Cît tupeu și cîtă impertinență trebuie să ai, ce grosime de obraz și cît de nesimțit tre să fii ca să crezi despre tine că ești Dumnezeu? Am ajuns să o vedem și pe asta: un mucea face transfer de imagine unui alt mucea sau un nika transmite impotența sa unei „doamne”! Și ce vedem? Panouri cu un cuplu de doi gomici: Filat+Bodiu, și alt cuplu dintre o mamă și fiu: Buliga+Lupu.

Lupu și Filat sînt la fel. Asemeni gemenilor siamezi. Egocentrici pînă în pînzele albe, cu multă dragoste de sine, grandomani. Grandomania însă, e o formă a unei boli psihice destul de grave – Schizofrenia – și este definită de către medicii psihiatri în felul următor:

Tipul grandios:

Pacienții cred că posedă un talent mare și nerecunoscut, au facut descoperiri importante, au o relație specială cu o persoană importantă sau au o chemare religioasă specială. Iluziile de grandomanie în absența maniei sunt neobisnuite iar diferențierea acestui tip de tulburare este încă dezbătută. Mulți pacienți cu tipul paranoic prezintă un tip de grandiozitate în iluziile lor. […] Pacienții narcisiști vor prezenta lipsă de empatie, comportament exploziv și adiție la grandiozitate.

Anton Cehov în „Salonul nr. 6” scrie: „Nu trebuie să le îcurcăm oamenilor să-și iasă din minți” (Не следует мешать людям сходить с ума). De acord. Nu le vom încurca. Să-și iasă. Să înnebunească cum vor. Într-o scrisoare a sa către Suvorin, Cehov scrie despre capodopera „Salonul nr.6” :

„Lucrez la o nuvelă. […] Bucata e plină de cugetări, îi lipsește însă elementul dragostei. Are și intrigă și deznodământ. E de orientare liberală.”

LIberală! Dacă e liberal e și nebun, clar. Prin asta e spus totul.

Nu doar noi și Cehov așa credem. Mai sînt și alții care văd că expunerea lui Filat și a lui Lupu e doar în defavoarea colegilor propuși pentru postul de primar general. Într-un articol al portaluilui Arena.md se menționează: „În opinia specialistului în comunicare Valeriu Cibotaru, tehnica utilizată de PLDM şi PDM este una de manipulare, „se doreşte transferul de imagine de la liderul formaţiunii, care este cunoscut, la candidatul la funcţia de primar, care este mai puţin cunoscut.””

Vedeți? Noi vorbim despre același lucru. Poate că cineva, vreo fată bătrînă sau vreun gay care nu știe prea multe despre Bodiu, văzîndu-l așa frumușel și singur, îl votă. Dar așa, în cuplu cu Filat, gata – voturi pierdute. Tot așa, numai că pe invers și Buliga. Putea femeia să mizeze pe susținătorii proprii, mai ales că are o activitate politică mai fructuoasă decît a lui Marian Lupu ca și membru al PD, or transferul de imagine a lui Lupu, fost lider comunist, îi diminuează succesul.

Pe de altă parte, îl înțelegem pe Filat. Cum adică, pe banii lui (ai lui Filat) să-i facă imagine doar lui Bodiu? Conștient fiind că aruncă banii aiurea, că Bodiu nu ajunge nici în turul doi, cel puțin va fi și imaginea proprie pe panouri și pe afișele electorale. Va cheltui pentru promovarea propriei persoane. Nu cumva să urce Bodiu pe o treaptă mai sus, iar Filat să rămînă! Amîndoi urcăm, amîndoi cădem, doar că pe banii șefului. Iar nouă ni se transmite că în caz de victorie, Filat (Lupu) va fi primarul. Dacă e așa de ce nu candidați voi la postul de primar? De ce nu vă lăsați voi de posturile de Președinte și Premier și să veniți să răspundeți voi pentru porcăriile pe care le-ați făcut pînă acum? Pînă și colegii lui Filat fac bancuri pe seama lor – „Filat și Bodiugardu.” Frumos.

Pe partea lui Lupu e aceeași situație, doar că e un fel de plagiat . Nu cumva să rămînă Lupu departe de Filat. Drept că pe banii păpușarului. Fără ca să gîndească, Lupu a propus sau a acceptat propunerea de a fi în aceeași imagine cu Buliga. Clar că e o formă neinspirată de promovare a propriului ego, directă, fără gust și măsură. Noi doar ne bucurăm de modul ăsta de PR. Știm că nu produce efecte pozitive, dimpotrivă demonstrează că Moldova e condusă de persoane bolnave psihic. La doctor, băieți!

P.S.: Întrebare către CEC. Este asta sau nu o formă de utilizare a resursei administrative? Se pare că odată ce este implicat în campanie (direct) și Lupu și Filat ar trebui să degrveze din funcție, deoarece toată mașinăria guvernamentală, poliția și armata, va susține, evident aceste două figuri – Lupu și Filat.

Anunțuri