AIE2 - Ghimpu, Lupu, Filat - What Is Love?

Chiar dacă unii jurnaliști respectabili depun tot efortul ca să-i facă imagine lui Vlad Filat, ” … geaba, geaba!… cât îmi bat eu capul să-l mai cioplesc… să-l mai chilesc… pace!… îi stă rugina de-o şchioapă la ceafă,” vorba Coanei Chirița, nu se spală păcatele chiar așa ușor. Nu te speli așa ușor de o lovitură de stat, de un PUTSCH (cuvînt german pentru cei care cred că tot răul de la Moscova vine).

Urmăresc evenimentele politice a Africii de Nord și dacă e să facem o paralelă între 7 apriie 2009 și ce se întîmplă acum în țările arabe, să știți că se observă cu ochiul liber implicarea necuratului în treburile acestor state, care dețin un control important în afacerile cu petrol. Este un scenariu tare și tare cunoscut, care constă în organizarea protestelor de proporții, folosindu-se de rețelele de socialiazare. În timpul protestelor apar cîțiva provocatori ce instigă la violență, fie aruncă cu pietre în poliție sau clădirile prezidențiale sau parlament, fie atacă persoane pașnice. Evident că forțele de ordine reacționează, ripostează, începe o încăierare și dacă polițiștii sînt înarmați imediat se aude că a fost sustrasă o armă de foc. Urmează cîteva rafale și în presă apar informații despre cîte jertve au căzut în urma acestor intervenții ale poliției. Și clar că dacă au fost jertve omenești, din punct de vedere moral, guvernele care au admis aceste jertve nu mai pot reveni la guvernare, acești conducători deseori dispar din politică. Cam acesta a fost și scenariul șefilor lui Vlad Filat. Dar nu le-a reușit. Vă mai amintiți probabil de lozinca lui Filat „Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști”. Șefii lui Filat erau siguri că Voronin va reacționa întocmai ca liderii țărilor Arabe, că va da ordine să se tragă în mulțime. Și gata! Socoate că Voronin nu mai e! Moral nu mai are dreptul să fie în politică. Iată de unde era sigur Filat că Moldova va fi fără Voronin. Și fără comuniști. Deaceea și îi număra zilele lui Voronin pe pragul președinției, și tot deaceea a făcut declarația că cei care sînt învingători azi, mîine vor fi învinși. Dar n-a fost să fie. Generalul Voronin dimpotrivă a dezarmat poliția, ca să nu fie extrasă nici o armă, ca să nu existe nici o posibilitate de a trage în protestatari. Vă amintiți ce a fost în Bișkek, Cairo, Tunisia, Yemen, Bahrain, nemaivorbind de Libya. Același lucru, dar poate și mai grav, ar fi avut loc la Chișinău. Zeci, sute de tineri ar fi fost uciși, fără pic de ezitare de cei care deunezi au adunat în ocol 5000 de oameni (aceiași tineri ce trebuiau să cadă cu titlul de eroi post mortem), spunîndu-le că ocolul înseamnă liberteate pentru Moldoveni, iar vizita acestui boss заморский va fi considerată drept una istorică. Gazeta „Timpul” scria în acele zile că „…pînă nu va cădea unul de-al nostru, occidentul nu va reacționa”. Atunci boss-ul i-a dat ordin lui Filat ca să cadă unul din ai lor. Și au dat peste Valeriu Boboc… Nu e clar deocamdată de ce au vrut să-l dea jos pe Voronin anume prin violență, că el și așa ar fi plecat, discursul de plecre era filmat deja. Și iată că Moldova fără Voronin și fără comuniști nu e posibilă. Nu vor alegătorii să-i asculte pe boșii lui Filat. Oricît s-ar strădui unii jurnaliști să-i convingă că Voronin e rău, oamenii nu sînt chiori. Oamenii văd, Slavă Domnului.

Filat se mai face vinovat și de faptul că l-a făcut pe Ghimpu Președinte de țară , care ne-a făcut de rușine un an și ceva. Despre asta jurnaliștii lui Filat se prefac că plouă, criticîndu-l pe Ghimpu că-i antinațional, că-i tizikar, că-i prefăcut și nu-i sincer, că-i provincial, fără… fără… fără. Și nimic despre cine l-a pus. Sau poate că eu l-am așezat în două fotolii? Dacă nu i-a fost rușine să-l voteze, de ce nu i l-a prezentat lui Biden? Și în general cu cine din marii demnitari s-a întîlnit Ghimpu? Dacă nu trebuiau să vină la summit în Moldova, președinții din CSI, în afară de Băsescu, care la despărțire l-a numit „ministrul Ghimpu,” nu se întîlnea cu nimeni. Și foarte bine că nu s-a întîlnit, că nu ne-a făcut de rîs! De fapt Filat a monopolizat vizita lui Biden. Nici Lupu n-a prea avut trecere la american.

Dar despre Lupu, Filat îl crede pasager. De fapt, Lupu și este pasager. În perioada cînd se punea la cale „datul jos a lui Voronin,” Lupu era pe altă parte a baricadei. Filat credea că scapă de Diacov, care nu trecuse pragul pe 5 aprilie 2009. La discuțiile secrete ale lui Filat cu șefii lui se purtau discuții despre cum să fie dați jos comuniștii, de către cine, ce se va face cu Ghimpu și Dorin, cu Serafim. Despre Lupu nu erau nici un fel de vorbe. Lupu nu figura nicăieri, nu era nici într-o listă. Lupu s-a agățat pe drum, ca un scai și se ține de Filat ca păduchele de cîine pînă azi, deaceea și nu a fost admis la întîlnirea cu Biden. Faptul că a avut loc o întîlnire protocolară între Biden și Lupu, n-a schimbat percepția de monopol a relațiilor personale ale lui Filat cu americanii. Și în raportul lui Filat din scuarul Operei și în interviurile ce au urmat, dar și în emisiunile TV la care a participat împreună cu Lupu, premierul nostru a subliniat că această vizită se datorează invitației lui personale, făcută un an și ceva în urmă la Washington. Iar prietenia între poporul american și cel moldovan s-a cimentat și a devenit beton, după ce soțiile marilor demnitari au băut un vin la Cricova. Observați că la Cricova, cu Jill Biden, n-a fost Victoria Lupu cu fiică-sa Sanda, ci Sanda Filat cu fiică-sa Iustina?

Cică între Lupu și Filat nu există nici o concurență. Să i-o spuneți lui Mutu, Surdu, Crudu și Boțan. Poate că ei o să vă creadă. Dar de fapt acest comportament al lui Filat este îndreptățit, doar că liderii de opinie ai lui Filat ar trebui să vorbească despre asta, nu să se prefacă morți în păpușoi. De ce să nu se spună direct că Filat nu-l vrea pe Lupu președinte? Nu pentru că ar avea ceva cu el; ”Doar din interesele țării”, Filat nu crede că Lupu e cea mai bună candidatură pentru acest post. De ce se tace și nu se vorbește că Filat nu-l poate suferi organic pe Ghimpu? Că îl consideră o eroare a naturii Colonițiene, o întîmplare greșită a politicii moldovenești, o rușine națională, ce a devenit și rușinea personală a lui Filat.

Nici pe Ghimpu Filat nu-l mai dorește președintele parlamentului. Nu vrea. S-a săturat. Nu există zi ca să nu apară la TV și să nu se laude cît de bun e, cît de frumos e, cît de răi sînt comuniștii, ca să-și felicite soacra cu ziua de naștere, a da, și că are un cîine mai frumos ca al lui Biden. Oligarhia incultă și rea conduce astăzi țara. În schimb unele ziare bagă cîte 5 articole de propagandă pe ediție. Dacă despre toate astea s-ar vorbi… Ni se va spune că „vedeți dvs că Alianța e constituită!” Vedem, tot vedem,…că cel Bălțean, cu cel Colonițian, pe la apus de soare, vor să mi-l omoare, pe cel Lăpușnean, că-i mai ortoman, ș-are oi mai multe, mîndre și cornute, și cai învățați, și cîini mai bărbați… și de aici încolo, miorița va lua alt vector. În stil american, Lăpușneanul se va opune sorții, nu va fi ciobănașul umil și nu se va lăsa îngropat „în dosul stînii, ca să-mi aud cîinii,” ci va riposta așa ca să le treacă dorul de negocieri ba cu drepta, ba cu stînga, dar și dorul de falsificare a legilor de taxare a cazinourilor. Va aranja lucrurile întocmai cum trebuiau sa fie: Filat la guvernare, Ghimpu la Băsescu iar Lupu la coada oii, că acolo îi stă bine scaiului.

Reclame