Chirtoaca, Ionita, Salaru, Ghimpu, Munteanu, Diacov, Filat, Biden

La întrebarea Valentinei Ursu ce calități și gesturi ale vicepreşedintelui american Joe Biden i-a plăcut cel mai mult premierului Vlad Filat, acesta a răspuns că i-a plăcut momentul, în care vicepreședintele american, în timpul vizitei efectuate anul trecut la Washington, i-a pus mâna… (pe umăr). …Şi nu mai contează unde-i pune băiatul mâna… Important să fie călduţ, ca să-i placă lui Vlăduţ. Iaca spuneţi şi Dvs, te poţi umple de stima unuia care îi place cînd altul îi pune mâna? Cică lui Filat i-a plăcut cel mai mult la Joe Biden atunci când “Biden i-a pus mâna.” Frumos!

Să mai vorbim de Biden… Impresia totală a fost că Vlad Filat şi-a rostit raportul de argat la curtea stăpânului de la tribuna cu stema stăpînului. Şi nu doar de argat, dar şi de lacheu de ragul cel mai de jos. Şi-a dat darea de seamă că misiunea sa de „PUTCIST” a fost înfăptuită şi că Biden a sosit în Moldova să se convigă că lovitura de stat din 7 aprilie 2009 a fost realizată cu succes. Dar şi stăpînul – „bună lecţie de comportament” a demonstrat Rusiei şi Moldovei. Poate eu ceva nu înţeleg, explicaţi-mi atunci Dvs (dlor Bogatu, Ţăranu, Boţan) de ce Biden la Moscova s-a întîlnit cu opoziţia lui Putin şi Medvedev, iar în Moldova n-a vrut să se întîlnească cu opoziţia guvernamentală?

De ce vicepreşedintele american, văzînd 5000 de oameni într-un ţarc şi 2000 în afara lui, aduşi în mod organizat de către PLDM, cu steguleţe ca pe timpuri la parada de 1 mai, printre care erau şi vreo 1500 de polţişti în civil, păziţi de zeci de lunetişti de pe acoperişuri, a declarat că „în atmosferă miroase a libertate”?

Ar fi bine ca Americanii să ne ajute cu ceva, cu toate că ei au ţări de alde noi în imediata vecinătate şi nu-şi prea rup capul oferindu-le mare asistenţă (vezi Mexic, Haiti, Nicaragua, Guatemala, Honduras, Columbia, ş.a.).

Dar să vedem cum traduce Nilokolai Vasilievici Gogol ceea ce spune Vladimir Vasilievici Filat:

Europa Liberă: Domnul Biden spune că i-ar plăcea să vadă că investitorii americani să fie prezenţi aici în Republica Moldova şi să existe nişte relaţii comerciale foarte bune. E posibil ca în timpul apropiat să ne pomenim cu oameni de afaceri din America? Care ar investi aici în Moldova mai mult?

Vlad Filat: „Este posibil şi este necesar, în acelaşi rând. Pentru aceasta urmează să continuăm dialogul, inclusiv prin scoaterea din relaţiile noastre a amendamentului Jackson Vanik, care presupune bariere în relaţiile noastre economice. Am primit asigurări că vom avea sprijinul necesar şi desigur urmează să fim mai energici în comunicarea cu potenţialii investitori americani. În acest an vom avea o misiune în Statele Unite ale Americii pentru a prezenta oportunităţile de afaceri ale Republicii Moldova. Şi sper, având şi suportul politic din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, că vom convinge ca să avem aceste investiţii, la care v-aţi referit şi care sunt necesare pentru noi.”

Gogol:

Хлестаков. (Обращаясь к Бобчинскому.) Не имеете ли и вы чего-нибудь сказать мне?

Бобчинский. Как же, имею очень нижайшую просьбу.

Хлестаков. А что, о чем?

Бобчинский. Я прошу вас покорнейше, как поедете в Петербург, скажите всем там вельможам разным: сенаторам и адмиралам, что вот, ваше сиятельство, или превосходительство, живет в таком-то городе Петр Иванович Бобчинский. Так и скажите: живет Петр Иванович Бобчинский.

Хлестаков. Очень хорошо.

Бобчинский. Да если этак и государю придется, то скажите и государю, что вот, мол, ваше императорское величество, в таком-то городе живет Петр Иванович Бобчинский.

Хлестаков. Очень хорошо.

Добчинский. Извините, что так утрудили вас своим присутствием.

Бобчинский. Извините, что так утрудили вас своим присутствием.

Хлестаков. Ничего, ничего! Мне очень приятно. (Выпровожает их.)

Europa Liberă: Care este cadoul pe care i l-aţi dăruit?

Vlad Filat: „Hm, bine, este vorba despre un covor manual, care respectă întru totul tradiţiile vechi, fiind făcut manual, care este ţesut pe amblele părţi. Şi o vază din ceramică veche, cu inscripţiile necesare: „Cu drag din partea Moldovei”.”

Gogol:

За сценой:

Голос городничего. Как же это вы? прямо так на перекладной и едете?

Голос Хлестакова. Да, я привык уж так. У меня голова болит от рессор.

Голос ямщика. Тпр…

Голос городничего. Так, по крайней мере, чем-нибудь застлать, хотя бы ковриком. Не прикажете ли, я велю подать коврик?

Голос Хлестакова. Нет, зачем? это пустое; а впрочем, пожалуй, пусть дают коврик.

Голос городничего. Эй, Авдотья! ступай в кладовую, вынь ковер самый лучший — что по голубому полю, персидский. Скорей!

Голос ямщика. Тпр…

Голос городничего. Когда же прикажете ожидать вас?

Голос Хлестакова. Завтра или послезавтра.

Голос Осипа. А, это ковер? давай его сюда, клади вот так! Теперь давай-ка с этой стороны сена.

Голос ямщика. Тпр…

Europa Liberă: Ce v-a spus fetiţa Dumneavoastră despre Joe Biden? Cum l-a văzut? Ca pe un bunic? Ca pe cine?

Vlad Filat: „Pot să vă spun, ce a spus Joe Biden despre fetiţa mea. A spus că este atât de frumoasă şi că vrea s-o ia cu el la Washington.”

Europa Liberă: Şi care a fost reacţia?

Vlad Filat: „A cui?”

Europa Liberă: A Dumneavoastră.

Vlad Filat: „Am trăit şi eu emoţii. M-a bucurat foarte mult că dânsa s-a simţit liber. Sper că a legat o prietenie cu nepoţica domnului vicepreşedinte, Finnegan, şi sper să aibă o comunicare bună. La fel cum şi soţia cu soţia dânsului, doamna doctor Jill Biden.”

Gogol:

Те же и городничий впопыхах.

Анна Андреевна. Знаешь ли ты, какой чести удостоивает нас Иван Александрович? Он просит руки нашей дочери.

Городничий. Куда! куда!.. Рехнулась, матушка! Не извольте гневаться, ваше превосходительство: она немного с придурью, такова же была и мать ее.

Хлестаков. Да, я точно прошу руки. Я влюблен.

Городничий. Не могу верить, ваше превосходительство!

Анна Андреевна. Да когда говорят тебе?

Хлестаков. Я не шутя вам говорю… Я могу от любви свихнуть с ума.

Городничий. Не смею верить, недостоин такой чести.

Хлестаков. Да, если вы не согласитесь отдать руки Марьи Антоновны, то я черт знает что готов…

Городничий. Не могу верить: изволите шутить, ваше превосходительство!

Анна Андреевна. Ах, какой чурбан в самом деле! Ну, когда тебе толкуют?

Городничий. Не могу верить.

Хлестаков. Отдайте, отдайте! Я отчаянный человек, я решусь на все: когда застрелюсь, вас под суд отдадут.

Городничий. Ах, Боже мой! Я, ей-ей, не виноват ни душою, ни телом. Не извольте гневаться! Извольте поступать так, как вашей милости угодно! У меня, право, в голове теперь… я и сам не знаю, что делается. Такой дурак теперь сделался, каким еще никогда не бывал.

Анна Андреевна. Ну, благословляй!

Хлестаков подходит с Марьей Антоновной.

Городничий. Да благословит вас Бог, а я не виноват.

Şi acum finalul…

Veceaslav Ioniţă rîde ca aceia în tîrg, pe motiv că Valeriu Lazăr l-a făcut prost. Aveam impresia pînă acum că doar eu îl vedeam pe Ioniţă, Igor Munteanu, Parlicov şi Victor Popa, toţi de la IDIS Viitorul, ca pe nişte oameni fără toate acasă. Mă bucur că s-a mai găsit unul care vede ca mine. Dar să nu credeţi că toată presa lui Filat a comentat acest gest a lui Lazăr. Butnaru, Bogatu cu Tănase au rîs pe sub mustăţi, dar au tăcut mîlc, chiar dacă văd şi ei prostia ONG-iştilor. Rîde o ţară, rîde europa… Şi eu aş fi rîs, doar că iarăşi Gogol intervne cu fraza lui genială: „Чему смеетесь? — Над собою смеетесь!.. Эх вы!..”

Reclame