Mihai Ghimpu - Nicolae Ceausescu

În România, regimul comunist a fost o idee bună. Asta cred, la 21 de ani de la căderea comunismului, aproape 60% dintre români, arată un studiu CSOP realizat pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (PDF). Totuşi, aproape 30% dintre cei intervievaţi cred că ar trebui interzisă folosirea în mod public a simbolurilor comuniste.

Românii nu au dat uitării perioada comunistă. 44% dintre ei cred că regimul a fost o idee bună, dar prost aplicată. Mai mult, 15% cred că a fost şi bine aplicată. La polul opus, doar 3 români din 10 cred despre comunism că a fost o idee greşită.

Pe de altă parte, 83% dintre cei intervievaţi spun că n-au avut de suferit de pe urma regimului şi doar 10% susţin contrariul, arată datele CSOP. Paradoxal, românii îşi amintesc despre represiunea politică a acelor vremuri. Securitatea a fost aleasă de peste 63% dintre cei intervievaţi ca principala instituţie represivă. Securitatea este urmată de Miliţie, care a fost indicată de peste o treime dintre respondenţi.

Totuşi, pe români nu-i mai preocupă problema accesului la dosarele poliţiei politice sau legea lustraţiei. Peste jumătate dintre ei cred că aceste două lucruri sunt puţin sau deloc importante.

În fine, un sfert dintre români cred că ar trebui interzisă folosirea în mod public a simbolurilor comuniste.

Sondaj CSOP a fost realizat în perioada 22 octombrie – 1 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1123 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,9%.

Reclame