«Moldova va ajunge în UE nu mai devereme de 2020», asta se spune într-un document trimis de către Ministrul de externe Polonez Radek Sikorski şi omologul său Suedez Carl Bildt, ministrului de externe UE Catherine Ashton şi Comisarului pentru extindere Stefan Fule. Cu această ocazie, PLDM cu Vlad Filat în frunte a organizat un foc de artificii în PMAN, pe data de 26.10.2010, la care tinerii PLDM-işti au scandat “URA-A-A, vom fi admişi în UE cînd nepoţii noştri vor fi ca noi! UE ne-a dat perspective clare de aderare!” Documentul nu conţine pricinile de neadmitere a Moldovei în comunitatea UE, cum nu se dau explicaţii nici altor state din Estul Europei. Nu credem că doar din cauza lipsei unor standarde europene, cum ar fi clozetele din beţe de răsărită a moldovenilor în fundul grădinii… au mai fost admise în UE ţări cu clozete în grădină, state fără drumuri, fără justiţie, fără economie şi fără reforme. Mergeţi în România, în judeţul Vaslui, Galaţi, Bîrlad ş.a. şi o să vă convingeţi.

Am putea deduce, totuşi, principalele motive de respingere a ţării noastre:

1) Cel mai important ar fi conflictul de pe Nistru, care ar putea fi rezolvat mai devreme decît îşi imaginează unii, mai ales după întîlnirea celor trei – Sarkozy, Merkel şi Medvedev – de la Deauville, Franţa. O manevră inteligentă cu rolul româniei în rezolvarea conflictului transnistrean a efectuat Medvedev. Şi dacă Rusia devine membru UE mai devreme decît 2020, să zicem prin 2015, integrarea europeană a Moldovei oare tot de România va depinde? Deja SUA a fost deranjată de această întîlnire, calificînd-o drept “crearea unei a treia puteri”.

2) Şi Germania şi Franţa susţin relaţiile bune cu Rusia, totodată fiind deranjate de atacurile nediplomatice a Moldovei şi României la adresa Rusiei. Acelaşi lucru, poate şu mai mult, s-ar putea obţine pe alte căi.

3) UE nu va admite nici o ţară din spaţiul ex-sovietic fără acordul Rusiei. Timpurile cînd au fost admise ţările baltice au trecut.

4) UE nu va discuta tratatul de aderare a unei ţări cu un prim ministru anchetat penal în spaţiul European. Atît cît Vlad Filat va avea susţinători şi va pretinde la o funcţie importantă, RM va fi ştearsă din agenda UE.

5) Europenii nu sînt naivi, cunosc bine realitatea din RM. Foarte mult depinde şi de cei care administrează dialogul cu UE. Atîta timp cît în Moldova funcţionează principiile de mafie şi clan, de cumătrism şi protecţionism, europa va fi un vis al moldovenilor şi o monedă de schimb în mina politicienilor corupţi. Voi pune la dispoziţia dvs comentariul unui vizitator al blogului, pe această temă:

Politica moldoveneasca e o mafie, interese de clan, de grupari. Ei se unesc, se dezunesc si noi ramanem sa discutam pe net cu nume anonime de teama sa nu ne dea cineva cu o bata in cap.
Uite cum arata o retea de mafie politica si economica in RM:

1. Nasul lui Serebrian e Iurie Leanca, prim-vice-presedinte la ASCOM, actualul vice prim ministru, ministru al Afacerilor Externe.

2. Presedinte al ASCOM e Anatol Stati, singurul miliardar din Moldova.

3. Iurie Leanca e nasul de cununie al Nicoletei, unica fiică a lui Anatol Stati.

4. Fiica lui Diacov a fost casatorită cu fiul lui Anatol Stati, Gabriel Stati.

5. PSL condus de Serebrian si PD condus de Diacov fuzioneaza.

6. Mama lui Serebrian care este si consilier raional in raionul Ocnita este nepoata de la vara cu ex-premierul Ion Ciubuc si cu sotia ex-premierului Andrei Sangheli, Agrepina Sangheli.

7. Tatal lui Serebrian a fost functionar de partid la Briceni si e prieten cu Urechean, lucru pe care Urechean il spune public. El mai este prieten si cu Ivan Gutu, fostul presedinte al raionului Ocnita, acum deputat. Impreuna au furat tot ce s-a putut in acel raion. Pe cind Gutu era presedinte, Dumitru Serebrian era seful sectiei de privatizare la Ocnita. Acum Dumitru Serebrian e unul din proprietarii fabricii de ulei din Otaci. Si ce nu mi-ar spune unii ca pe Serebrian in BMD l-au bagat americanii eu stiu una – aranjamentul s-a facut intre Dumitru Serebrian si Serafim Urechean direct si Urechean a spus asta si la unele intilniri – chipurile uite eu m-am inteles cu taica-sau, care-i om detreaba, si l-am luat in bloc, da el m-o chidanit.

8. Si cu externele tot aceeasi hernea. Nu stiu eu daca Ion Botnaru atunci lua din capul lui orice absolvent cu mucii inca nestersi. Dumitru Serebrian l-a avut ca conducator de teza pe Mircea Snegur si mentin relatiile pina acum. Daca nu era protectia lui Snegur care pe atunci era presedinte atita mai vedea Serebrian-junior loc in externe, cu toata germana lui si Ion Botnaru la un loc.

9. Sora lui Oleg Serebrian, care acuma preda la USM psihologia, e casatorita cu Radu Gorincioi, directorul Centrului de Informare si Documentare NATO in Moldova.

10. Nasul de cununie a surorii lui Serebrian e Igor Klipii, secretarul general al PSL si mana dreapta a lui Serebrian. Serebrian i-a botezat lui Klipii ambii copii.

11. La rindul lui, Igor Klipii e cununat de omul de afaceri Vasile Manole, unul din vicepresedintii PSL, sotia caruia Domnica Manole, judecator la Curtea de Apel, e vara dreapta a lui Dumitru Diacov.

12. Sotia lui Serebrian este asistenta ambasadorului Germaniei in Moldova dar tot ea este nepoata vice-ministrului reintegrarii Ion Stavila. Mama sotiei lui Serebrian, adica sora lui Ion Stavila, este contabila la firma ex-premierului Valeriu Muravschi.

13. Godea finul lui Filat, Ghilas nanasul lui Filat, Balitchi administratorul proprietatii lui Filat si mana dreapta in afacerile cu contrabanda a prim ministrului moldovean.

14. Ghimpu mosul lui Chirtoaca, etc, etc.

Lista poate continua la nesfîrşit. Asta se numeşte “schimbare” şi “moldova fără sărăcie”. Mai alegeţi “schimbarea pînă la capăt” şi o să vedeţi evropuţa în 2050, dacă veţi ajunge pînă atunci. Iar ca Moldova să ajungă fără sărăcie, una din condiţiile obligatorii ar fi ca Filat, Diacov, Urechean, Lupu. Ghimpu, Chirtoacă ş.a. să întoarcă bogăţia furată de la moldoveni înapoi statului Republica Moldova.

Reclame