Mihai Ghimpu - Un Cioban Veritabil

Colaj: Comis Voyager; Articol: Revista Săptămîna

Alaltăsară, am aflat efectele Decretului Ghimpu. Curajosului Ghimpu. Numai vinăria Sălcuţa va înregistra pierderi de 3 milioane. Am mai aflat că 90% din vinaţurile Moldovei se exportă în Rusia. Şi cînd Vlad Filat vine şi ne spune că se va dubla exportul de vinuri în Europa – fără să ne spună cînd, la sfîntu-aşteaptă? – aş vrea să-l întreb: ce se va dubla, Vlad? Azi vindem o sticlă, iar peste cinci ani, două?

Domnul prim-ministru n-ar trebui s-o facă pe mortul în popuşoi, dacă are un preşedinte interimar aşa de deştept şi de curajos. Acum ar trebui să-l pună să se ieie de mînă cu provocatorul Dan Dungaciu, cu care să se ducă la Băsescu să ceară bani pentru vinurile întoarse de ruşi. Căci Băsescu l-a încurajat pe prostul nostru. Iar el a tăcut la 28 iunie 2010 ca Cel din Iarbă. Pentru că ştia care ar putea fi consecinţele pentru ţara sa dacă nu tace. De ce, dar, nu l-a descurajat pe deşteptul nostru?

…Unii zic că ruşii ne şantajează. Nu zic ba. Numai că, de ce trebuie să strigi toată vara că ciobanul Vasile e ocupant, dacă ştii că la toamnă va trebui să-l rogi să-ţi primească oile la berbec, căci în altă parte n-ai unde le duce? Şi dacă ciobanul-ocupant Vasile îţi lăsă oile sterpe, înseamnă oare că el practică şantajul? Cam aşa stau lucrurile şi cu Decretul Ghimpu şi cudecizia academicilor moldavi: parcă s-ar duce Filat la Putin, dar acela, ştiindu-se ocupant, parcă s-ar sinchisi să-l primească. Ş-apoi şi Vlad e cu verticalitate: cum să te duci la Moscova să stai la aceeaşi masă cu ocupantul? Mai este ceva la mijloc. Dar cei de la Sălcuţa?…

De ce-au tăcut, dacă ştiau prea bine ce se va întîmpla? Sau ei cred că vinul lor se va vinde în Rusia chiar dacă bolohanul din faţa clădirii guvernului va rămîne neclintit? Mişa Ghimpu îşi bate joc de munca voastră, iar voi tăceţi! Asta e, măi băieţi! Toţi vrem ca altcineva să facă în locul nostru ceea ce trebuie! Şi atîta timp cît noi înşine nu ne vom apăra dreptul nostru în faţa proştilor, o să tot fim conduşi de alde Mişa Ghimpu.

Articol preluat din Revista Săptămîna – Autor: Viorel MIHAIL.

Anunțuri