"Moldova romaneasca ca o Catalonie spaniola"

Colaj: Comis Voyager; Articol: Revista Săptămîna

Moldova românească ca o Catalonie spaniolă

Profesorul universitar doctor Dan Gheorghe Dungaciu (tot el, savantul-şpigon Dan Dungaciu), în una din prestidigitaţiile sale dezgustătoare, cu scopul de a manipula un grup de proşti cu gurile căscate de la Chişinău (măi, închideţi gurile, c-au să intre muştele în ele!), – ştiţi ce-a făcut proprietarul truismelor vomitive? – a înşiruit o suită de nume sfinte pentru poporul nostru cel moldovenesc (influenţat, dar nealterat): Suceava, Roman, Cetatea Neamţ, Târgu Frumos, Războieni, Chilia lui Daniil Sihastrul, Putna, Voroneţ sau Dobrovăţ. Cu această ocazie, îi spunem bursierului Băncii Mondiale la Polytechnic University, Cambridge, Marea Britanie, că Daniil Sihastrul a sihăstrit la Putna, pe malul pîrăului Viţeu. Iar de la Chilia lui Ştefan cel Mare (azi oraş în Ucraina) pînă la celula vestitului monah e o distanţă de 553 de kilometri de mers cu maşina. De unde dar, profesore-traditore, Chilia lui Daniil Sihastrul, odată ce sihastrul a stat la Putna fără să coboare vreodată la gurile Dunării, unde se afla cetatea Chilia? Ce notă ai avut la geografie? Hm, ai rămas oripilat de neruşinata şi nesimţita noastră interpretare a sintagmei, nu? Numai că noi am procedat criminal doar o singură dată, pe cînd tu, odraslo, toată viaţa ţi-o consacri unor porcării de felul acesta. Sau ce? – Ţi-a fost greu să scrii cuvîntul chilie cu „c” mic?

Acelaş ilustru făcător de prujituri şi de gogoaşe îi învaţă pe vînduţii de la Chişinău că sîntem Republica Moldova. Nicidecum Moldova! Ian nu mai zi, Dănuţ! Dăncel, s-o ştii odată şi pentru totdeauna. Noi sîntem Moldova. În România nu mai există Moldovă. Moldova de peste Prut a devenit Românie în 1878. Prin urmare, noi sîntem Moldova, o parte nealterată a Moldovei lui Ştefan cel Mare, a Moldovei lui Ion Creangă. Sau poate că nu-s la curent, poate că în România a apărut o unitate teritorial-administrativă , de la Suceava la Galaţi şi de la Iaşi pînă dincolo de Siret, cu numele Moldova? Noi sîntem Moldova, voi sînteţi România. În acest caz, noi sîntem o oază de moldovenism sui generis, o parte din ceea ce s-a topit şi a dispărut în neant după 1878. Constituim 80% din teritoriu şi 83% din populaţie faţă de moldovenii românizaţi de peste Prut. Moldoveni influenţaţi, în nici un caz corciţi. Vedeţi că avem de la ce porni. Sîntem ceea ce am fost şi mai mult decît atît: sîntem Suceava, Roman, Cetatea Neamţ, Cetatea Hotin, Târgu Frumos, Războieni, chilia lui Daniil Sihastrul, Putna, arcaşii orheieni, Voroneţ, cetatea Chiliei sau Dobrovăţ, Cetatea Sorocii, Căpriana, Chişinău. Chişinăul este capitală de ţară. Iaşul e fostă capitală de ţară. Acum a ajuns să fie centru judeţean! Pe la 1830, populaţia Chişinăului şi a Iaşului era cam aceeaşi. Astăzi, Chişinăul are o populaţie de 780 de mii de locuitori, iar Iaşul – 320.000! Şi după toatea acestea, mai aveţi nasul să pretindeţi la numele Moldova! După ce, de la 1859 încoace, v-aţi tot bătut joc de Moldova?! Moldova nu e a voastră. Moldova este a noastră. Şi în vecii vecilor va fi aşa şi mai largă decît este acum, căci nu se poate, dar nu se poate! să nu renască odată şi odată, ca mazărea cea albă la călugărul Mendel, un proroc care să redeie, să readucă la matca sa firească cultura şi civilizaţia română.

Notă. Moldova românească nu e decît o regiune istorică. Moldova moldovenească este o ţară cu acte în regulă la ONU. Dar!!! Noi am fi gata să renunţăm la toponimic, sîntem gata să ne numim Republica Moldova, însă cu o condiţie. Să transformaţi cele 8 judeţe moldoveneşti într-o Catalonie spaniolă. Moldova: unitate territorial-administrativă din cadrul României, cu capitala la Iaşi, cu drapel propriu, cu legi proprii care n-ar contraveni Constituţiei ţării, cu buget aparte pentru cele 4,75 milioane de moldoveni, care populează cei peste 42 de mii de kilometri pătraţi din suprafaţa României. Iar după ce veţi face pînă la capăt această temă pe acasă, veniţi la noi, la Chişinău, să negociem, şi veţi afla care ar fi condiţiile înaintate de noi pentru utilizarea termenului „Republica Moldova”.

Viorel MIHAIL

Sursa: Revista Săptămîna

Reclame