Mihai Ghimpu, Traian Basescu

Îmi place cum decretul lui Ghimpu a paralizat orice discuţie şi dezbateri publice pe teme sociale, economice şi de altă natură de eşec total al actualei guvernări. Exact ca pe timpul îmblatului cu ёлка. Stafful extern al AIE ne-a băgat decretul, şi noi am uitat că trăim în mizerie şi că sîntem guvernaţi de mafie, de corupţie şi de bandiţi. Şi cu toţii înghiţim braşoavele Alianţei despre cît de tare Ghimpu vrea război cu ruşii şi cît de tare Lupu se opune acestui război. Tîmpenii! Dacă erau împotriva unul altuia, demult era clar ce-i cu moş PăLă aista şi Lupu cu Filat şi comuniştii votau demisia dînsului. Observaţi că nu se vorbeşte nimic despre guvernarea incompetentă şi proastă din cale afară? Vorbim cu toţii doar despre una – cît de rău ne va fi după acest decret. Că ni se va ridica preţul la gaze, că ruşii ne vor pune vize, că o să ne închidă piaţa de desfacere a mărfurilor noastre, că situaţia va fi ca în Georgia, ca în Kîrgîstan, ş.a.m.d. Da’ de s-ar întîmpla toate astea într-o zi, poate atunci vom prinde şi noi la minte! Poate ne vom învăţa şi noi a vota cu mintea şi nu cu dosul! Poate vom deveni şi noi mai deştepţi şi mai copţi din punct de vedere politic, vom acumula puţină cultură politică şi responsabilitate civică, de care au dat dovadă întotdeauna europenii.

De ce, domnii mei, în ţările europene, şuleri ca Ghimpu, Chirtoacă, Fusu sau Urechean, Diacov, Ioniţă, Untilă ş.a. nu ajung la putere? Simplu. Francezii, spre exemplu, nu votează persoane care au fost demise o dată cu scandal din preşedinte al Consiliului municipal, sau copii obraznici, fără experienţă, impostori ce vin clar la alegeri parlamentare ca gheaghea să devină deputat, sau femei alcoolizate, sau hoţi, sau demagogi, sau pur şi simplu persoane implicate în cazuri de contrabandă şi diverse scandaluri.

De ce i-a trebuit lui Ghimpu să dezbine şi mai mult societatea? De aceea ca să cîştige doar teren în alegerile viitoare? Eu cred că nu. Şi nu doar lui Ghimpu i-ar fi fost într-un loc de „ocupaţia rusească.” Este clar că, după implicarea Rusiei în rezolvarea conflictului transnistrean, Medvedev-Ianucovici, Medvedev-Merkel, ca de obicei Traian Băsescu, gelos pe situaţia sa de lacheu în regiune (şi nu de lider precum pretinde), s-a răzbunat, prin Mihai cel Deştept. I-a ordonat să emită acest decret şi pacientul a executat. De ce? Doar ca să zădărnicească rezolvarea conflictului. Şi acest comportament are biografie. Amintiţi-vă, de cîte ori se apropia Voronin de rezolvarea conflictului transnistrean, de fiecare dată apărea Băsescu cu declaraţii de felul „două state, acelaşi popor” şi tot programul tratativelor era dat peste cap de către Smirnov, motivînd anume declaraţiile lui Traiancik.

Haideţi să privim un pic la decretul cu pricina:

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA DECRET Nr. 376 din 24.06.2010 privind declararea zilei de 28 iunie 1940
Zi a ocupaţiei sovietice

Art. 1. al decretului – Ziua de 28 iunie 1940 se declară Zi a ocupaţiei sovietice.

Observaţi că nu e scris a cui ocupaţie a avut loc pe 28 iunie 1940? Or, la data de 28 iunie 1940, Republica Moldova nu exista (era doar RASSM, în componenţa Ucrainei). Ca şi republică autonomă, componentă a Uniunii Sovietice, ea a fost creată de către Stalin la 2 august 1940. Deci ce a fost ocupat, dle Ghimpu? Republica Moldova sau un teritoriu Românesc, numit Basarabia? Aşadar acest decret era binevenit din punct de vedere istoric, dacă ar fi fost emis de către Traian Băsescu, preşedintele unei ţări căreia i s-a ocupat un teritoriu şi nu de preşedintele acelei ţări care a fost efectiv creată în urma aşa-zisei „ocupaţii.” Băi, bonjour maman, ţie ruşii ţi-au dăruit ţară, nu te-au ocupat, că nu era RM atunci! Şi dacă nu era Chişinăul capitala acelei ţări nou-create, nici tu, nici nepot-tu, nu mai ajungeaţi unde aţi ajuns. Tolea Petrenco! Lămureşte-i tu Coloniţei, cu toate că şi tu eşti minciunos, da’ măcar eşti „istoric.” Sau pune-l pe Colesnic să-i explice pacientului.

Şi acum, ce a ieşit cu decretul, pînă la urmă? Că Mihai Ghimpu, preşedintele RM, se pronunţă pentru cedarea acestui teritoriu României, odată ce condamnă crearea RSSM. Vrea dispariţia Republicii Moldova, dar nu cunoaşte prevederile Constituţionale, care duc direct la Pruncu. Sau el ar fi fost pentru crearea RM, dar nu în componenţa URSS? Sau poate el nici nu ar fi vrut existenţa RM? Atunci de ce a votat actul de independenţă a RM în 1990? De ce nu s-a expus atunci pentru actul Unirii? Cînd Ghimpu a fost sincer şi cînd a fost şuler, în 1990 sau acum? Vă spunem noi. Atunci a fost laş şi fricos, că se temea de KGB, iar acum îi şuler că se gîndeşte doar la devidente politice în faţa lui Base. E tare greu cu d-ta, dle academician! Curtea Constituţională n-are cum să nu-ţi anuleze decretul! Fie-ţi milă de noi toţi şi dă-ţi demisia! Scapă-ne de ruşine şi batjocură, pe noi cei care ţinem la ţara asta, dar şi pe cei care te-au votat, cu vrere sau fără vrere!

Acum Republica Moldova poate fi salvată doar de ruşi. Cum? Ruşii ştiu ce ar trebui să facă prin Ardeal, cu Ungurii, ca Băsescu să aibă cu ce se ocupa la el acasă şi să mai uite de noi. Sau protestele pornite în toată România, tot ar putea avea efectul Kîrgîstanului… Dar Moldovenii se vor lămuri singuri în care direcţie o să apuce după alegeri, fără provocatori de alde Băsescu. Important ca să avem preţurile la gaze ceva mai bune ca în Ucraina.

Stalin a creat Republica Moldova, Ghimpu & Băsescu o distrug, cu acordul tacit a lui Filat, Lupu şi Urechean. Ну давай, давай! Poate scăpăm şi noi pînă la primăvară de ai noştri, da’ şi românii de Băsescu!

Anunțuri