Chirtoaca si Ghimpu pe Bicicletele de Lemn

Parcă sînt şi ei oameni normali. Parcă vorbesc şi ei aceiaşi limbă ca şi noi. Parcă ar merge în două picioare şi ar ajunge să culeagă gutuiile cu mînuţa, dar totuşi ceva le-a scăpat actualilor conducători, încă din copilărie. Sau i-au scăpat pe ei din leagăn şi unii, fiind căzuţi în cap mai aud bubuitul acestor căzături – „ecoul lor şi azi mai este viu.” Dar mai mare rapăn şi rîie pe capul acestei ţări decît actualul lider al AIE – Doctor Honoris Causa, Marele Cavaler al Ordinului „Steaua României,” Măria Sa, Majestatea şi Eminenţa, Excelenţa, Divinitatea şi Universul, Preşedintele Interimar al RM, Preşedintele Parlamentului RM, Comandantul Suprem al FA, Generalisimus, Domnul Mihai Ghimpu – asemenea exponente ţara asta n-a avut. Şi dacă acest reprezentant al genialităţii omeneşti a ajuns în fruntea frunţilor AIE şi a RM, vă îmaginaţi cît de deştepţi sînt cei care l-au ales prin vot (pe el sau pe дебилёнок, tot acolo), dar şi cei care l-au pus în fotolii. Bravos Lupu, Filat şi Urechean. Degeaba vă străduiţi să apăreţi inteligenţi pe la televizoare, că oricum prostia e scrisă cu litere de o şchioapă pe frunţile domniilor voastre. Şi de Ghimpu nu vă mai spălaţi voi, cred că.. toată viaţa.

Parcă îi văd pe toţi patru cum se înţeleg să meargă la Strasbourg, la negocieri, privind modificarea Constituţiei, cu cei de la Comisia de la Veneţia. Şi cred că Urechean îi sfătuieşte să iee cu ei nişte vin Moldovenesc, din cel de colecţie, da Filat zice să mai ia şi nişte cutii cu bomboane de la „Bucuria,” şi Lupu le dă de la el nişte sticle de cogniac „Suvorov” sau mai bine „prezident” (Lupu de la o vreme bea doar cogniac „prezident,” mănîncă doar unt „prezident” şi fumează „prezident,” în deplasare doarme doar în hotelul „prezident”), deoarece „prezident” e mai europeneşte decît „Suvorov.” Iar Dorin le-o propus să meargă cu „opel-ul astra” lui din 1985, poate s-or înmuia cînd le-o vedea sărăcia lăsată de comunişti. Şi Ghimpu a luat de la sine, aşa din propria-i iniţiativă, puţuntincă brînză de oi, jumere şi o mămăliguţă, pe care o va încălzi în microunde. Şi dusu l-o chemat.

Cum i-au văzut oamenii ceea de la Comisia de la Veneţia, pe salvatorii constituţiei moldoveneşti, cu torbele doldora şi butoaiele pline, le-au sărit în braţe (în special Gianni Buquicchio) şi îi tot întreba, „-Da de unde pînă unde şi cu ce treburi pe la noi, pe la Strasbourg?” „-Da iaca… şi noi…, la tîrg, am venit să vă mai vedem… să ne mai vedeţi… să mai cumpărăm cîte ceva şi să vă rugăm poate… Da ce stăm, dă să ne aşezăm aici pe iarbă şi să mîncăm ceva…” Şi au scos brînza, ceapa verde, usturoiul nou, slăninica, mămăliga… Au turnat, au ciocnit şi au băut. S-au şters frumos pe guriţe (şi nu pe bot, cum s-a exprimat Chetraru) cu gazeta „timpul” (cea a cîinilor vaccinaţi contra turbăciunii), în care era învelită brînza şi mămăliga.

Buquicchio i-a trimis nuştiu unde, iar ei au scos cîte un sărnic, s-au scobit cît s-au scobit între dinţi şi au pornit încet, încet spre METRO de la Strasbourg, că aveau comenzi de la nevestele lor. Iniţial li s-a părut că oamenii ceia i-a trimis acasă, abia pe drum au înţeles adresa recomandată de autorităţile europene. Şi nu aveau încotro. S-au dus.

Peste cîteva zile, Ghimpu iarăşi îşi ia torbele şi hai la Moscova. De data asta în loc de vin de colecţie el a luat „Buket Moldavii.” Dar degeaba. Acolo nici nu a fost observat de nimeni. Un portal de ştiri anunţă că „Ghimpu nu a avut nici o întrevedere oficială la Moscova.” ОЙ, да что вы говорите? De parcă la Strasbourg sau la Bruxelles a avut. Doar la Bucureşti a avut, şi asta datorită faptului că a transformat Republica Moldova într-un department al judeţului Iaşi. O mare provinţie a unei mici provinţii! Şi după asta vrea să mai aibă întrevederi? Băi, торомачиё, la Moscova sînt şefi de state, nu şefi de departamente, oăi! Şi ăsta interimar. Ce să mai vorbeşti cu el? De dînsul ce depinde? Doar spălatul picioarelor proprii, ca să nu pută. Da el nici nu şi-a dorit să fie observat de cineva, dimpotrivă şi-a scris pe frunte „человек невидимка.” A umblat prin Kremlin, cît a umblat, a strigat „ku-ku,” a înţeles că la Moscova vin doar învigătorii în cel de-al II-lea Război Mondial, cum ar fi Anghela Merkel şi Regele Mihai, şi tulea la Chişnău, la Dorin, la родной запах. După ce ne face de rîs în toată lumea, vine la tizicul lui. A tizic pute la Chişinău şi putoarea nu vine dinspre staţia de epurare… Dinspre Parlament, Preşidenţie şi Guvern vine.

P.S. Un sfat pentru Filat: Vlad nu fi oaie, că te papă Lupu.

P.P.S. După 3 iunie 2007, editorialistul Viorel Mihail scria că „prin intermediul lui Dorin Chirtoacă, Mişa Ghimpu a căpătat acces la fondurile strategice de tizic ale Chişinăului”. Tot Mihail scrie şi în 2010 “…sîntem blestemaţi să suportăm mirosul iute de tizic, plus miasmele insuportabile pe care ni le serveşte cu generozitate nepotu-său de la primărie.”

Anunțuri